Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill (S) med RUT?

Annons

Berit Andnor (S) ondgör sig i lördagens LT över att 92000 fick RUT-avdrag 2008. RUT-avdraget är skatteavdraget man kan göra för hushållsnära tjänster som städning, fönsterputs med mera – den idé som Margareta Winberg (S) så föraktfullt kallade ”pig-avdrag”. Andnor är emot RUT-avdraget. Mikael Damberg, ordförande för socialdemokraterna i Stockholms län skrev i Svenska Dagbladet om samma sak.

Han är till skillnad mot Andnor positiv men vill förändra det så att det blir attraktivare för barnfamiljer. I SVT:s ”Agenda” i söndags tyckte Mona Sahlin att RUT-avdraget borde vara kvar.

Vad vill egentligen S?  

Branschorganisationen Almega har visat att 11400 människor i dag arbetar med hushållsnära tjänster. Fyra av fem som jobbar med detta kommer från arbetslöshet. Almega visar också att det tidigare i stor utsträckning varit en svart marknad.  

Med andra ord lika bra som ROT-avdraget inom byggbranschen – men billigare för staten.

Räknar man ihop alla de positiva effekterna kan det vara så att RUT-avdraget faktiskt är en plus-affär för staten.

Man får in mer skatt och betalar ut mindre bidrag jämfört med vad skatteavdraget kostar.

Med andra ord en bra sak som alla tjänar på! Det vill Vänsterpartiet och vissa socialdemokrater avskaffa av ideologiska skäl.

Det vill inte vi moderater. Vi vill ha regler som ger människor riktiga jobb och som ger dem en avtalsenlig lön, pensionspoäng och minskar marknaden för svarta jobb.

Pär Jönsson (M), Frösön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons