Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urvattnad vindkraftsplan

Annons

Avsikten med en översiktsplan för vindkraft torde vara att redovisa de trakter som kan vara lämpliga för vindkraftsparker. Åre kommuns vindkraftsutredning har tyvärr misslyckats med detta uppdrag.

Trots att kommunens yta till större delen utgörs av fjäll har utredningen inte presenterat någon lämplig lokalisering i fjällområdena.

Detta beror helt på att renägarna har sagt nej till vindkraft i hela Kallbygden samt att Åre turistföretagares talesman Mats Svensson har sagt nej till vindkraft i resten av kommunen, förutom på Moskogen.

Vindkraftutredaren har därmed tidigt i processen känt sig låst av dessa direktiv.

Vindkraftutredarens uppgift har därmed de facto blivit att söka argument som talar mot lokalisering till Middagsfjället och Tångböleflätet och att avvisa alla argument som talar för dessa lokaliseringar.

Hela proceduren med planläggningen har varit överflödig, det hade räckt med att rådgöra med renägarna och Mats Svensson för att få samma resultat. Att dessa två särintressen kanske lyckas stoppa vindkraftsbruk över hela Åre kommuns vidsträckta arealer är helt otroligt!

Efter all kritik som under många år riktats mot att vattenkraftsutbyggnaden ger så litet tillbaka till länet vore det närmast en självklarhet att kommunen ser till att från vindexploatörer få klara garantier om rejäla årliga avsättningar till en vindkraftsfond. För en exploatering på Middagsfjället finns redan dessa garantier. Hur förhåller det sig med Moskogen?

Mats Tysk

JHela proceduren med planläggningen har varit överflödig, det hade räckt med att rådgöra med renägarna och Mats Svensson för att få samma resultat.

mats tysk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons