Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uransåren går aldrig att läka

Min hembygd Oviken är en kulturbygd, där människor levt och verkat sedan urminnes tider. Nu hotas denna bygd av intressen som vill gräva sig ned i marken i jakt efter uran bränsle för såväl kärnkraft som kärnvapen.

Annons

Vi får inte förblindas av talet om att en urangruva skulle skapa jobb och utveckling. Det är ett kortsiktigt tänkande. De utländska bolag som vill exploatera markerna skulle ta med sig arbetskraft hit och intäkterna skulle i första hand hamna i företagens egna kassor.

Vad Continental Precious Minerals(CPM) tänker sig är ett gigantiskt dagbrott, där man skulle gräva sig ned i alunskifferlagret. Uranhalten är låg och resultatet av en brytning skulle bli enorma avfallshögar. Stora lakdammar behövs också. Risken att förorenat vatten och radioaktivitet skulle spridas till omgivningen och till Storsjön är alltför uppenbar.

Jag befarar att kulturbygden kring Oviken skulle förstöras på några år för all framtid. Skadorna av ett stort dagbrott, enorma avfallshögar och stora lakdammar kan inte läkas.

Ovikens och Jämtlands framtid ligger i att utveckla de gröna näringarna och turismen. En sådan positiv utveckling står i bjärt kontrast till att bryta uran i stora dagbrott mitt i Storsjöbygden.

Jag hoppas att alla som vill utveckla Storsjöbygden nu höjer sina röster och protesterar mot planerna på uranbrytning. Agerar vi inte nu kan det bli för sent.

Det är bra att Berg och övriga Jämtlandskommuner har slagit fast att man kommer att använda sitt veto om uranbrytning blir aktuell. Låt oss visa att en stark folkopinion står bakom kommunledningarna och motsätter oss de utländska bolagens planer.

Efva Svelander, kyrkbygden, Oviken


Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons