Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga vill ha familjens trygghet

/
  • Vetenskapliga studier visar att gifta har bättre fysisk och psykisk hälsa, skriver  Bo Westin.   Foto: Scanpix

Annons

Den sexuella revolutionen från 1950-talet och framåt har radikalt förändrat hur vi i Västvärlden ser på sexualitet, äktenskap och familj.

Sex har i mångas ögon separerats från kärlek, familjebildning och äktenskap. I grunden har det betraktats som ett befrielseprojekt där individen släpps fri från hämmande och destruktiva traditioner. Det har skapat en kultur där ”mamma, pappa, barn” provocerar mer än ”död åt familjen”.

Nu ser vi dock att motreaktioner kommer. Analysföretaget Kairos Future visar i sin rapport ”familjen betyder allt” hur högt svenska tonåringar värderar familjen.

Det är inte flyktiga relationer ungdomarna drömmer om; det är att kunna dela livet med någon man älskar, få uppleva trygghet i tillvaron och kunna ge sin familj ett gott liv. Studien visar att en fungerande familjesituation är en grund för att man som ung ska se med tillförsikt på framtiden.

Aftonbladet redovisade nyligen en studie där sju europeiska länder har ingått och som visar ”ett samband mellan det äkta ståndet och ett gott liv. Gifta har inte bara bättre fysisk och psykisk hälsa än sambor och ensamstående, de har också en 15 procent lägre risk att dö i förtid”.

Naturligtvis innebär inte dessa ord att man nedvärderar sambor och ensamstående! Det är enbart fakta och relevanta slutsatser från vetenskapliga studier.

Bo Westin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons