Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga utan jobb drabbas hårt

Ungdomsarbetslösheten ökar dramatiskt. Detta får stora effekter på kommunernas kostnader för socialbidragen eftersom de allra flesta inte har a-kassa. I Ragunda kommun är ökningen 40 procent första halvåret 2009 jämfört med samma period 2008.

Annons

Det är ungdomarna som drabbas värst när nu arbetslösheten stiger. Enligt prognoserna kommer den totala arbetslösheten att stiga till 11-12 procent under nästa år. För ungdomarna var den i maj i år 30 procent .

Det krävs kraftfulla insatser från regeringens sida för att ge ungdomar sysselsättning, utbildning eller praktik. Det krävs också att regeringen ändrar reglerna så att Arbetsförmedlingen direkt kan sätta in stöd när ungdomar blir arbetslösa. Nu måste de vänta i 90 dagar innan Arbetsförmedlingen kan göra något.

Det är förödande för alla de ungdomar som nu lämnas i sticket av samhället. För enskilda ungdomar och för samhället i dess helhet kan de långsiktiga effekterna av regeringens ovilja att göra något åt arbetslösheten i allmänhet och ungdomsarbetslösheten i synnerhet bli oerhört negativa. Den ökning av utbildningsplatserna som troligen kommer i höstbudgeten förslår inte långt. Det är fortfarande färre platser efter utökning än vad det var 2006. Nedskärningarna som skett kompenseras inte. Och några nya satsningar sker inte. Inte heller den ovan nämnda ”90-dagarsregeln” kommer att tas bort.

I stället kommer ytterligare ofinansierade skattesänkningar att ske. Och klyftorna i samhället kommer att öka. Vi socialdemokrater sätter jobben främst. Vi säger nej till ofinansierade skattesänkningar. Vi vill investera i jobb och utbildning. Arbetslösheten måste bekämpas med kraft. Våra ungdomar måste ges en chans till en bra start i livet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons