Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga kvinnor har rätt till skolgång

/
  • Att flickor världen över får gå i skola, och dessutom slutföra sin skolgång, är avgörande för en positiv utveckling, skriver Karin Thomasson. På bilden en flicka som studerar på en internationell skola i Lilongwe, Östafrika.     Foto: Jerome Delay/AP/Scanpix

Annons

I dag är det Internationella kvinnodagen, en dag som förtjänar stor uppmärksamhet. Trots FN:s konvention om mänskliga rättigheter, barnkonventionen, Milleniemålen med mera, så förvägras dagligen kvinnor över hela världen sina rättigheter. Särskilt utsatta är flickor och unga kvinnor i utvecklingsländer. De får inte gå i skolan, de gifts bort unga mot sin vilja, och det förekommer fortfarande könsstympning i flera länder.

Den enskilt största insatsen för att komma tillrätta med detta är utbildning och åter utbildning. Att flickor världen över får gå i skola, och dessutom slutföra sin skolgång, är avgörande för en positiv utveckling. Att förvägra någon kunskap är effektivt om man vill hålla kvar ett gammalt system av förtryck och traditioner. Det är ingen slump att flickor hålls hemma i stället för att gå till skolan eftersom kunskap är makt.

Utbildade kvinnor utmanar etablissemanget, och det är hotfullt.

Därför måste vi i Sverige, på alla nivåer, arbeta för att flickor och unga kvinnor får rätt till skolgång och tillgång till utbildning.

Karin Thomasson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons