Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underlätta för fiske i Indalsälven

Nu skall undersökningar inledas om det är möjligt att återställa fiskens gamla lekplatser och bygga fiskvägar förbi kraftverken även i Ångermanälven.

Annons

Det måste vara möjligt att genomföra sådana undersökningar även i Indalsälven.

Från Östersund till Åre är fisket efter harr och öring bra så där behövs säkert inte några stora ingrepp. I Stugun, Ragunda och Hammerdal måste det vara möjligt att göra fisket ännu bättre. Harrfisket är bra i stora delar av älven och stor öring finns i en del sjöar som älven rinner igenom. Om dessa under-sökningar kommer till stånd och fiskvägar byggs förbi kraftverken från mynningen i Bergeforsen har älven stora möjligheter att få ett mycket högt turistiskt värde för alla kommuner med anknytning till älven.

Länsstyrelserna i respektive län har stora kunskaper i fiskevårdsfrågor. Det måste även vara möjligt att få bidrag från EU att genomföra dessa undersökningar.

Det är ingen omöjlighet för berörda kommuner att inleda samarbete över länsgränserna.

Tyvärr har Miljöprocessutredningen och Energimyndigheten satt käppar i hjulen för alla som sysslar med fiskevård när det skall bli svårare att utföra åtgärder i reglerade vattendrag. 

Många har redan protesterat mot utredningen och flera protester väntas inkomma från olika organisationer som sysslar med natur- och fiskevård.

Förhoppningsvis kommer riksdagspolitikerna att ta sitt förnuft till fånga och skrota hela utredning och göra det möjligt att återställa områden i reglerade älvar och åar.

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons