Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksam till klimatprofeter

Jag ska redogöra för det jag känner till om universums och jordens krafter, och sen kan ni/vi fundera över vad den lilla människan egentligen har att göra med detta.

Annons

Att vi förstör vår egen jord är ett faktum som inte går att bestrida, men att vi ska ha så mycket med klimatförändringen att göra köper jag inte rakt av.

Jorden går i en elliptisk bana runt solen och varvet tar cirka 32 000 år. Vad man förstår av detta så påverkas jordens värme av hur nära eller långt ifrån solen vi är. Enligt forskning så är vi nu på väg till ett läge av den banan då jorden kommer att stå ganska nära solen. Detta kan ju i så fall stämma när det nu blir varmare på jorden.

Att solstormar påverkar jorden är ju känt och solen har haft en del starka stormar under senare decennium och om forskarna har rätt kommer fler och starkare stormar att ske i framtiden.

Ett medelstort vulkanutbrott skickar ut cirka 1,75 miljoner ton koldioxid i luften och hur mycket biltrafik det motsvarar kan inte jag räkna ut men det lär väl vara några decenniums biltrafik.

Det finns många sjöar i världen som skickar ut flera tusen ton koldioxid varje år.

Jorden har ju en historia av många klimatförändringar och till stor del har dessa sammanfallit med jordens läge i förhållande till solen och även vulkanaktiviteten på jorden, vilken har varit starkare och svagare i perioder.

Jordens största klimatförändring skedde för cirka 200 miljoner år sedan då gradantalet förändrades från 50 grader minus till 50 grader plus... Det är annat det än 2 grader hit eller dit.

Hur stor påverkan kan människan ha på klimatet, i sammanhanget? Det känns futtigt att vara människa när man betänker jordens egna och universums enorma krafter.

Anders Loberg, Östersund

J Det känns futtigt att vara människa när man betänker jordens egna och universums enorma krafter.

Anders Loberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons