Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torvbrytning kan skapa tusentals jobb

Annons

Den svenska torven är en av våra största, outnyttjade naturtillgångar. Men trots att Sverige har mer energi i torven än vad Norge har i sin olja, så importeras ändå olja och andra fossila bränslen för höga kostnader, både ekonomiska och miljömässiga. Ologiskt och obegripligt! Men tyvärr sant, och det påverkar oss i allra högsta grad här i vår region. Problemet är den otydliga klassificering som torven hittills fått.

I vår ska regering och riksdag ta ställning till torvens framtida roll i Sveriges energisystem. Här spelar våra lokala politiker en viktig roll i kunskapsöverföringen mot riksdag och regering.

Mycket står på spel – mindre klimatpåverkan, ett tryggare energisystem, ett minskat beroende av fossila bränslen och fler arbetstillfällen.

Våra lokala politiker kan tillsammans med oss se till att rätt beslut fattas – både för jobbens och för miljöns skull. Vi har inte råd att stå passiva!

Det handlar om jobben. Om regering och riksdag fortsätter sätta torv i strykklass kan stora nedskärningar ske inom torvbranschen. I dag är torvbruket viktigt i många orter och särskilt på landsbygden, inte minst i vår region där HMAB och Jämtkraft idag är stora och viktiga arbetsgivare.

För Jämtkrafts kraftvärmeverk i Lugnvik är torven ett värdefullt komplement till olika skogsbränslen i bränslemixen. I Sveg pågår ett utvecklingsprojekt för att bygga ett bioenergikombinat. I detta kombinat är HMAB:s fabrik och torven en viktig del och förverkligandet av projektet skulle försvåras utan dessa.

Får branschen istället klara villkor kan det skapas ytterligare tusentals heltidsjobb – värdefulla arbetstillfällen när varslen duggar tätt.

En stor del av torven finns på redan dikad torvmark. Den marken läcker ut koldioxid oavsett om man använder den eller inte. Genom att skörda torv från utdikad mark minskar vi koldioxidutsläppen, skapar arbetstillfällen och får mängder av energi på kuppen.

Så; politiker i Hälsingland, Härjedalen och Jämtland – engagera er i torvfrågan! Ni har möjlighet att påverka era riksdagsmän och se till att beslut kring torven fattas på rätt grunder. Era insatser kan göra stor skillnad – för både miljöns, energins och jobbens skull.

Anders Ericsson

vd, Jämtkraft

Jan-Erik Bergmark

vice VD

Härjedalens Miljöbränsle (HMAB)

Robert Taflin

vd, Härjedalens Miljöbränsle (HMAB)

Nätverket Minska Sveriges Oljeberoende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons