Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk nytt om skatten

Annons

Det går tungt för inlandskommunerna, orsakerna är flera men en sak är säker och det är att skatteutjämningssystemet är tämligen dött efter att våra riksdagspolitiker under många år har fixat och trixat så att pengarna ska hamna i storstadsregionerna.

Det krävs ett helt nytt tänkande vad gällande skatteuttagen i vårt land om hela Sverige ska ha någon möjlighet att leva i fortsättningen. Det är ju så att i de ofta på papperet fattigaste delarna av vårt land så genereras de högsta vinsterna till industri och stat. Dessa vinster kommer inte de kommuner där de skapas del till utan återbäringen kommer i form av ett skatteutjämningsbidrag som blir allt mindre vilket medför att kommunerna får allt svårare att upprätthålla en acceptabel servicenivå. Utan acceptabel service så accelereras utflyttningen av den unga generationen och inlandskommunerna räknas bort när det är dags för företagsetableringar mm. Kräftgången är ett faktum.

Grunden för all beskattning är att man gemensamt betalar till något som de flesta får nytta av.

Ett sätt är att all skatt betalas till en regionkommun som slås ihop med landstinget. Kommunen betalar i sin tur skatt till staten efter givna regler, härvid kan staten fördela medel till de kommuner som ej kan fullgöra sina åtaganden på grund av för litet skatteunderlag, samt finansiera statlig verksamhet.

Hur kommer man nu fram till detta, jo genom att beskatta produktionskällan istället för som nu huvudkontoret för något bolag som för det mesta är registrerat någon annanstans eller i något annat land. Jag är övertygad om att skattebasen måste breddas på detta sätt om inlandet och Sverige ska överleva på sikt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons