Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tacka vet jag privat vård

Annons

Strax innan midsommar fick jag en sticka i handen. Lyckades inte få ut allt själv så en svullnad och infektion uppstod. Var då i Åsarna och ringde dagen innan midsommarafton till hälsocentralen (HC) i Svenstavik för att få den borttagen. De hade stängt.

Ringde HC i Myrviken men de hade inte telefontid då. I dag betalar jag drygt 10 procent av min bruttoinkomst till Landstinget och vårdapparaten. Det är ungefär 24 000 kr/år eller 2 000 kr/månad.

Genom mitt fackförbund har jag tecknat en privat sjukvårdsförsäkring för ca 200 kr/månad. Ringde deras dygnet-runt-nummer och en sköterska svarade direkt. Om jag fick tag på en tid på någon HC så betalade de besöket och resan dit. Annars kunde hon boka en tid hos privatläkare i Östersund och givetvis fick jag resan betald. Allt självriskfritt.

För en tiondel av kostnaden får jag alltså betydligt bättre service. Hur bra service skulle jag inte kunna få om jag förfogade över 24000 kr/år i stället för 2 400 kr/år till egen sjukvårdsförsäkring?

Genom den privata försäkringen är jag garanterad läkarbesök inom 3 dagar och operation inom 14 dagar. Kollar vi på landstingets ”vårdgaranti” så är det operation inom 187 (!) dagar dvs mer än ett halvår bort! Notera att de inte klarar av den garantin i dag. Man tar sig för pannan. Hur kan det vara så stor skillnad?

Sverige har inte världens bästa offentliga sjukvård som vi så gärna tror. 200 kr/månad är billigt mot att fastna i den ofantliga vårdapparaten. Kanske blir det bättre efter att ”Vårdval i primärvården” införs vid nyår men det tar nog tid att vända en oljetanker.

Bakåt(s)trävarna kommer att klaga högljutt som vanligt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons