Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta smärtpatienten på allvar

Annons

Jag har levt med smärta i cirka 25 år. Detta på grund av fibromyalgi och diverse skador. Men man blir sjukare av sjukvården. Det är så det känns, att inte bli trodd och ständigt ifrågasatt.

Ibland kan man behöva ta ”semester” från undersökningar och behandlingar. Man behöver återta makten över sin kropp, själ och integritet. Sprit är definitivt inte någon lösning på problemet. Som du själv märkt blir det bara värre dagen efter och du har skaffat dig ytterligare ett problem. Det är i så fall bättre att ta en insomningstablett, för sova måste man för att orka leva. Insomningstabletter går ur kroppen på cirka 4 timmar.

Det finns smärtor, värk som man inte kan härleda till någon skada eller sjukdom. Då får man inrikta sig på att hindra och lära sig leva med en viss smärta. Det är lättare sagt än gjort, men det finns hjälp.

Om man inte trivs med sin läkare eller hälsocentral, har man rätt att säga var man vill bli behandlad. När det gäller medicinering, behöver man ofta prova i en till två veckor innan man, dels vet om de hjälper, dels blir av med biverkningarna. Att få sova ordentligt är mycket viktigt! Då kan en insomningstablett vara lösningen, den går ur kroppen efter cirka 4 timmar.

Det finns en utmärkt smärtmottagning på Östersunds sjukhus. Där blir man trodd och behandlad med respekt. Även i Umeå ska det finnas någon slags smärtklinik. Be om remiss! Smärtan suger ut all energi och man blir både frustrerad och deppad. Man har rätt att bli respekterad och trodd.

J Smärtan suger ut all energi och man blir både frustrerad och deppad. Man har rätt att bli respekterad och trodd.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons