Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta inte bort kvinnojourens stödpengar

/
  • Kommunen föreslår att ta bort kvinnojourens stöd på sammanlagt 400 000 kronor.Foto: FREDRIK PERSSON/Scanpix

Annons

När Östersunds kommun diskuterar nedskärningar för år 2012 är kvinnojouren en av måltavlorna. I ett förslag från kommunens tjänstemän försvinner allt kommunalt stöd, 400 000 kronor.

Kvinnojouren utför ett ovärderligt arbete. Varje dag blir kvinnor trakasserade, hotade och slagna i vårt län. Ibland krävs både fysiskt beskydd och mental bearbetning innan tillvaron återgår till det normala efter ett övergrepp. Förståelsen och empatin för kvinnor som utsatts för våld i nära relationer är många gånger inte vad den borde vara inom vården och bland myndigheterna.

Sedan kvinnojouren utökade sin verksamhet i Östersund är det fler som får den hjälp och det stöd som behövs för att gå vidare. Med en bättre tillgänglighet har fler kvinnor och barn kunnat söka hjälp och därmed har lidandet minskat.

I förslaget till nedskärningar kan man få intrycket av att kvinnor i utsatta situationer är ett sorts särintresse, att kvinnojouren är en ”guldkant” på välfärden och något som egentligen inte behövs. I verkligheten är det snarare tvärtom – att kvinnor dödas eller skadas av sina partners är ett stort samhällsproblem. För att komma åt det samhällsproblemet behövs mer pengar till kvinnojourer och liknande verksamheter, inte mindre.

Därför vill vi uppmana politikerna i Östersunds kommun att fundera över vem som får betala om kvinnojouren tvingas dra ner på verksamheten. Har vi råd att betala det priset?

Jörgen Blom, ordf Vänsterpartiet Jämtlands län

Signe Sandqvist, ordf Ung Vänster Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons