Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveket mot elkunderna

Jag förvånades över näringsminister Maud Olofssons ställningstagande och tillkortakommande i debatten gällande elnätavgifter med Villaägarnas Joakim Ohlsson i ”Godmorgon Sverige” den 26 januari.

Annons

Villaägarnas undersökning visar på oroväckande prisvariationer vad elkonsumenterna betalar i elnätavgift och att det kan skilja upp till 4000 kronor per år mellan bolagen.

Undersökningen visade att kommuner med egna elnät oftast har lägre pris än övriga aktörer på elnätsmarknaden. Näringsministerns förklaring var att kommuner inte behöver ha samma vinstkrav som privata aktörer eftersom en kommun kan höja kommunalskatten för att finansiera drift, underhåll och investeringar i nya nät. En förklaring som förvånar och väckte frågor.

Näringsministern såg heller inga problem med dagens eller morgondagens prissättning med kraftigt stigande avgifter på grund av fejkad uppvärdering av redan befintliga anläggningstillgångar vilket öppnar upp för ökade vinstmarginaler eftersom avkastningskravet beräknas efter nätets värdering. Ministerns ensidiga stöd till elnätsföretagens vinstmaximering är ett svek mot Sveriges elkonsumenter eftersom konsumenten inte kan välja nätbolag.

Näringsministerns slutreplik som sa att vi ska vara tacksamma för tillgången till el gör mig besviken och upprörd. Oviljan att ta sig an rådande monopolsituation gör att elkonsumenterna känner sig livegna. Jag vill se snabba kraftfulla åtgärder från alliansens sida gentemot elnätsföretagen så att tillgången till el blir en ekonomisk rättvisefråga oavsett leverantör och bostadsort. Saknas viljan hos företagen bör staten återinföra en reglerad nät- och elmarknad.

Hans Wessén (M), Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons