Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossarna svek de fackliga rättigheterna

Annons

Den 20 november 2008 svek socialdemokraterna i riksdagen de fackliga rättigheterna. Då röstade de nämligen ja till Lissabonfördraget, utan några som helst garantier för rätten att teckna kollektivavtal.

Med Lissabonfördraget låser EU fast sin politik vid högerdogmer, med kapitalisternas frihet som överordnat mål. Sverige har alltså godkänt en ordning där konkurrens om löner och arbetsvillkor går före arbetarnas rätt att organisera sig.

Det fackliga löftet, att aldrig arbeta på sämre villkor än överenskommet, kan företagarna bryta genom att anställa arbetare i företag registrerade utanför Sveriges gränser. Facket har då inga möjligheter att ingripa för att skydda kollektivavtalen. Hur maktlöst facket blir mot oseriösa företag visar bland annat EG-domstolens dom i det så kallade Lavalmålet.

Beslutet att godkänna Lissabonfördraget har kraftigt försvagat arbetarrörelsens positioner. Men fortfarande finns möjligheter att mildra EU:s kommande angrepp.

Det som behövs är en stark röst för facklig organisering och fackliga rättigheter, som inte sätter lojaliteten med EU före den med vanliga löntagare. Socialdemokraterna talar gärna väl om fackliga rättigheter, men när det går till beslut – som med Lissabonfördraget – röstar de med borgerligheten.

Vänsterpartiet har en konsekvent politik för arbetares rättigheter. Vi kräver att den som arbetar i Sverige ska ha rätt till kollektivavtal, oavsett ursprung. Vi kräver att beslutet om Lissabonfördraget rivs upp, så fackliga rättigheter inte blir underordnade marknadens frihet.

I EU-valet den 7 juni är vänsterpartiet det enda alternativet för en ambitiös välfärdspolitik och starka fackliga rättigheter.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons