Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopa rent framför egen (kyrk)dörr

/

Gusten Rolandsson, ondgör sig i en debattartikel på julafton över vad som hänt i kyrkovalet i vissa församlingar.

Annons

Han kritiserar socialdemokratena för att man efter valet samarbetar med andra partier för att få majoritet. Det handlar inte om en politisering utan om att få till en fungerande majoritet för församlingens bästa. Han kallar det till och med oförskämt nog för ”skumma handlingar”. Han tycker att socialdemokraterna ska vara glada över ett bra valresultat men inte ha ambitioner att få ordförandeposter och ”regera”.

Vad har han egentligen för konstig syn på demokrati?

Man kan ju undra vad han tyckte om att hans eget parti använde valteknisk samverkan med Centerpartiet för att komma in i riksdagen vid valet 1985?

Jag förstår inte heller hans oro över ”politiseringen” av kyrkan. Min tro och min erfarenhet är att ledamöterna deltar för att man värnar om församlingen och dess personal och verksamhet. Man lyckas oftast komma överens i beslutsfattandet utan politiska ”brösttoner”. Han skriver ju själv att ”det är mycket små skillnader mellan vad de olika partigrupperna vill”.

Så förespråkar han ”opolitiska grupper” i ställer för partierna. Min erfarenhet är att den som är helt opolitisk, är oengagerad och således knappast tar ett uppdrag. De så kallade opolitiska, partipolitiskt obundna, kan ju höra hemma på hela höger-vänsterskalan.

Han slutar med uppmaningen att kyrkan ska befrias från partipolitiken. Jag förmodar att han börjar med sitt eget parti.

Mari-Anne Höglund (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons