Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna kan lära av andra

Annons

Socialdemokraternas väg till att åter bli ett parti som människor vill rösta på är lång och mödosam. Tiden kan förkortas genom att lära av andra partier.

Röster höjs om att vi måste förnya oss. Det ligger mycket i det. Men förnyelse är inte detsamma som att ge vika för marknadskrafter, högerliberalisering, utförsäljning eller ”ensam är stark”. Vår stora utmaning är att lyfta fram grunden för socialdemokratin och göra den giltig för människor i dag. I partiprogrammet står ”Varje människa ska vara fri att utvecklas som individ, råda över sitt eget liv och påverka det egna samhället.” Frihet är alltså att ha möjlighet att skapa sitt eget liv, utifrån sina egna drömmar, oavsett ekonomiska, sociala och fysiska förutsättningar. Och medlet för att nå det är en aktiv skattepolitik.

Vi socialdemokrater har glömt bort hur vi bäst får människor att tro på en jämlik värld som ger individen frihet att leva sina drömmars liv. Moderaterna och borgarna har för länge sedan slutat med att berätta om hur de ser framtidens Sverige. För när de pratar om framtiden, om hur livet för dig och mig skulle kunna vara i ett land som styrs av högerns idéer, ja då är det många som blir skrämda. Därför tar alliansen fram förslag ett och ett, utan att beskriva de långsiktiga konsekvenserna av besluten. Också vi lyfte fram förslag, utan att kunna prata om målet, om ett jämlikt samhälle med frihet för alla. Där förlorade vi röster till alliansen. Det misstaget gör vi aldrig om.

Mona Modin Tjulin,

socialdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons