Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snurrigt i Strömsund

/
  • Varför förläggs inte vindkraftsparkerna där elen behövs? undrar insändar­skribenten.Foto: Scanpix

Annons

Samtidigt som Strömsunds kommunstyrelse överklagat Statskraft och SCA:s byggplaner, åker kommunens näringslivschef land och rike runt i ivern att bilda ett vindkraftcentrum i regionen, med 100 varaktiga jobb och förhoppningvis ett utvecklingskontor med fem tjänster i Strömsund. Påpekas bör att kommunen i dagsläget valt att inte satsa på egen elproduktion genom köp av hela eller delar i vindkraftverk.

Heder till beslutet att överklaga kravet på 172,5 meter höga vindsnurror. Norrlands natur har nyttjats nog för elproduktion genom vattenkraftsutbyggnad av våra älvar och vattendrag.

Jag ser ett hot i naturturismens möjligheter att verka om regionen överexploateras av gigantiska parker, med skyhöga blinkande vindsnurror som riskerar att eliminerar turistens naturupplevelse.

I dag går större delen av Norrländsk elproduktion till kunder från Gävle i norr till Trelleborg i söder. Varför förläggs inte vindkraftsparkerna där elen behövs? Jag ser gärna att storskalig vindkraftproduktion förläggs till Stockholm och Göteborgs skärgårdar, vilket både är kundnära och effektivt för att få snurr på ruljansen.

Hans Wessén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons