Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba på vind-kraften

Annons

I dag kommer över 40 procent av all energi som används i Sverige från förnybara energikällor och vindkraften kommer att stå för en alltmer ökande andel. I dag går det emellertid för sakta med vindkraftsplaneringen i Sverige.

En viktig framtidsfråga är därför att öka takten. För att det ska fungera krävs att kommunerna har aktuella översiktsplaner för vindkraft som underlag för ställningstagande. Med syfte att öka planeringstakten, förändrades och förenklades regelverket för planläggning häromåret. Bygglov krävs inte längre för vindkraftsanläggningar som har miljötillstånd och kravet på detaljplan har begränsats. Istället ska kommunfullmäktige tillstyrka vindkraftsanläggningen. Detta kallas för det kommunala vetot och bör komma in tidigt i processen.

Eftersom det fortfarande går sakta med planeringen tror vi att det krävs en morot. Vindkraften har redan andra regler än övriga etableringar så man kan fortsätta den inslagna vägen. Inför en kommunal fastighetsavgift på vindkraft och avskaffa samtidigt den statliga fastighetsskatten. Det finns inte särskilt många vindparker i dag så det blir inget större inkomstbortfall i statskassan om skatten/avgiften går till kommunen i stället!

Eva Hellstrand, Maria Söderberg, Karin Stierna, Centerpartistster

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons