Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa kravet på alternativt bränsle

/
  • Eftersom lönsamheten för drivmedel på mindre och medelstora mackar är låg kommer inte alla att klara omställningen.foto: scanpix

Annons

Bensinstationer som säljer mer än tusen kubikmeter fossilt drivmedel ska från den 1 mars i år även saluföra förnybara drivmedel etanol eller biogas. Eftersom lönsamheten för drivmedel på mindre och medelstora mackar är låg kommer inte alla att klara omställningen. Investeringskostnaderna för mackar i glesbygd i nya pumpar för alternativbränsle skulle bli så höga att branschen förutspår att minst 100 tankställen måste läggas ner.

Dispensansökningarna till Transportstyrelsen gällande tillfälligt undantag från lagen uppgår i dagsläget till inte mindre än 650. Vi kan konstatera att det i dagsläget är förödande för miljöteknik- och drivmedelsutveckling att låsa infrastruktur och drivmedelshandel i något eller några få alternativdrivmedel.

Ändå är det precis sådana inlåsningseffekter vi ser med nuvarande pumplagstiftning. För att ge hela spektrat av alternativa drivmedel en möjlighet på marknaden och samtidigt ge en livskraftig glesbygd förutsättningar att leva vidare, uppmanar Motormännen regeringen att slopa den till några få alternativdrivmedel villkorade pumplag som i sin förlängning kan förlama hela landsändar. Vid Motormännens årliga kongress i maj 2009 fattades beslut att, i denna för glesbygden ytterst viktiga fråga, omedelbart skicka en uppmaning till regeringen för åtgärd.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons