Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå vakt om Middagsfjället

Annons

Förstör inte livsmiljön, det samiska kulturlandskapet och det renbetesland där Middagsfjället ingår genom att säga ja till vindkraft på Middagsfjället.

Vi behöver alla den orörda fjällvärlden och en möjlighet att koppla av i orörd natur.

Man kan förstå att Hushållningssällskapet som markägare kan attraheras av 12 miljoner om året som ersättning för att vindparken får byggas på deras mark. De är i så fall inte de första markägarna som utan hänsyn till omgivningen låtit sig köpas av vindkraftens exploatörer.

Merparten av eventuell elproduktion på Middagsfjället kommer att hamna Norge då mellersta Norge har elbrist. Den tänkta vindparken, som om den kommer till stånd, är tänkt att anslutas till den nya kraftledning som håller på att byggas mellan Järpströmmen och Nea i Norge. Vindparken på Middagsfjället kommer att vara norskägd.

Norrmännen kan glädja sig åt att vi svenska elabonnenter, via el- certifikatsystemet, kommer att subventionera norsk elkraft, producerad på Middagsfjället, med mer än 100 miljoner om året (de närmaste 15 åren).

Man kan verkligen hoppas att Åre kommun och även länsstyrelsen säger nej till en vindpark på Middagsfjället. Både med hänsyn till livsmiljö, känslomässig påverkan, den samiska kulturens möjligheter att överleva och till turismen.

Våra norska grannar vill inte heller de tillåta vindkraft inom sitt högfjällsområde och det gäller hela deras högfjällsområde.

Var rädd om Europas sista vildmark, var rädd om Middagsfjället.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons