Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyll inte allt på föreningarna!

En skolsköterska uttalar att elever som deltar i föreningsfestande missköter sig och belastar skolhälsovården. Är det undersökt att det inte också handlar om andra gymnasieungdomar, icke föreningsmedlemmar? Fler artiklar antyder att gymnasieföreningar är ett otyg.

Annons

Skriverierna är onyanserade, bland annat antyds gymnasieföreningarna som ansvariga för åtta akut alkoholförgiftade (bild på Spikbodarna, där det förklaras att gymnasieföreningar träffas).

De allra flesta ungdomar i de olika föreningarna har inte upplevt tvång att gå med, men får en positivt utvecklande social gemenskap under gymnasietiden. Att bli tillfrågad känns förstås smickrande, men ungdomar är i dag väldigt medvetna och väljer av egen kraft att gå med eller inte.

Exkluderande? Ett rimligt antal med samma intressen erbjuds komma med i ett kamratgäng där man hinner lära känna var och en, hur kan det vara fel?

Jag vill uppmana dem som inte blir tillfrågade: Starta en ny förening, ni kan få hjälp från de etablerade om hur man gör.

Det är allmänt känt att det är en viss förenings invigningsriter som är olämpliga. Den har enligt uppgift försvarat sig med att så har man gjort i över 50 år.

Det blir fel när alla föreningar ”dras över en kam”. Många mår dåligt av detta. Det är rimligt att media tar kontakt och ger varje förening chans till genmäle.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons