Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterleder är inte gratis

Annons

Hur många av oss som nyttjar skoterlederna hjälper till att betala för att de ska kunna finnas?

Skoterspåren/lederna används av så många olika människor, inte bara skoteråkare. Skidåkare, fotvandrare med eller utan hundar, sparkåkare, slädhundkörare med flera skulle nog sakna de fina vägarna ut i skogen om de inte fanns.

Ideellt arbete är grunden för de flesta fritidssysselsättningar i organiserad form och detta arbete utförs av ett fåtal människor som nästan aldrig får någon uppskattning för det de gör. Trots att arbetet är ideellt så är det inte gratis och många som utför arbetet får också betala ur egen ficka för att det ska bli gjort.

För att skoterleder ska bli av så krävs det först och främst att någon räknar ut och hittar vart lederna bäst ska dras, sedan förjer förhandlingar med markägare för att få tillstånd, därefter ska det röjas och byggas broar över diken och bäckar, kryssmärkas och skyltas – allt detta görs oftast under barmarksperioden. När snön kommer ska det köras regelbundet med bredbandare/pistmaskin och sladd för att ett jämt och bra spår ska finnas och det räcker inte med en gång utan ska göras efter snöfall, när det blivit slagit och knöligt eller när det blivit sönderkört av skogsmaskiner.

Om vi alla som utnyttjar skoterlederna på ett eller annat sätt också visade vår uppskattning genom att gå med i de lokala skoterklubbarna, som är de som håller lederna framkomliga, så skulle de som utför jobbet i alla fall kanske inte behöva betala ur egen ficka för att vi ska ha en fin väg ut i skogen. Årsavgifterna är ofta oförskämt låga 100–200 kronor per år och det har nog de flesta råd med, eller...?

MamaMi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons