Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolministerns feltänk om studieuppehåll

Annons

En elev läser en treårig gymnasieutbildning, och under andra året drabbas han av cancer och önskar därför ha ett uppehåll från studierna. Slutligen tillfrisknar eleven, och han önskar tilläggskomplettera på vuxenutbildningen för att bli behörig till högskola/universitet.

Skolministern, Jan Björklund anser att de 19-åringar som önskar tilläggsklomplettera efter ungdomsgymnasiet ska hamna på andra urvalskvoteringen till högskole- och universitetsstudier. Skolministern anser om en elev har ett alltför långt studieuppehåll måste den läsa om kursen. Om en elev redan har betyg MVG i historia, så menar skolministern att eleven ska läsa om kursen, det vill säga en repetition av kursen på grund av ett allför långt studieuppehåll.

Varför har elever studieuppehåll? Det kan bero på sjukdom, mobbing, graviditet, mammaledighet och ekonomiska problem med att finansiera sina studier. Alla kan inte ha rika föräldrar som kan bekosta utbildningen. Jag anser att det är slöseri med skattebetalarnas pengar för att Sveriges elever ska repetera och läsa om ämneskurser, för att bli behöriga till högskola eller universitet. Socialdemokraternas målsättning är att alla elever ska bli behöriga till högskolestudier. Regeringen med skolminister Björklund i spetsen vill ta bort kravet att alla elever på de yrkesförberedande utbildningarna ska läsa in högskolebehörighet.

J Jag anser att det är slöseri med skattebetalarnas pengar för att Sveriges elever ska repetera och läsa om ämneskurser.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons