Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnad på politik och politik

Svar till ”Sopa rent framför egen (kyrk)dörr”: Tack för dina synpunkter även om de inte har så mycket med min debattartikel att göra.

Annons

Du tydliggör i stället tanken på att du vill ha partipolitik i kyrkan. För mig är det skillnad mellan partipolitik och politik.

Partipolitiken som rättesnöre gör att man förlorar den möjlighet som en allmän kyrka skall motsvara. Att de som är partipolitiskt obundna kan höra hemma var som helst i samhället är ett riktigt konstaterande och i linje med vad kyrkan skall motsvara.

Din tro är att partipolitiska grupper i kyrka värnar om församlingen och personalen vilket naturligtvis låter lovvärt, men det begränsar kyrkans uppgift. Kyrkan vilar på evangelisk grund och det är den grunden vi genom församlingen skall värna. I övrigt finns ett omfattande regelverk som heter kyrkoordningen (KO) och reglerar kyrkans verksamhet

Jag ser gärna att grupper som numera inte har partipolitik i sittkyrkopolitiska program samarbetar. Det finns flera sådana grupper som till exempel folkpartister i svenska kyrkan(fisk), Kristdemokrater i svenska kyrkan (kr), partipolitisk obundna i svenska kyrkan (posk). Dessa tre har en gemensam grundsyn som kan ligga till grund för kyrkans väsentliga uppgifter.

Dessa tre grupper bör samarbeta mera inför nästa kyrkoval.

När Du skriver att jag skall påminna mig 1985 års riskdagsval då centern hjälpte Kds in i Riksdagen så gör jag gärna det och sänder en tacksam tanke till den tidens center. Det har dock inte något med kyrkan att göra.

Gusten Rolandsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons