Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Torvalla hälsocentral läggas ner?

Annons

Vi läser med oro att Torvalla hälsocentral ska nedgraderas till filial. Nästa steg kan vara en nedläggning.

Vi undrar varför?

Vår enhet uppfyller Hälsovalets samtliga krav för att kunna certifieras som hälsocentral. Enligt primärvårdsledningen är orsaken vår dåliga ekonomi. Den baseras på den så kallade kapiteringen där vi missgynnas av en förhållandevis ung befolkning som ger mindre landstingsbidrag . Vi hävdar att detta är ett system som drabbar våra patienter hårt.

Våra patienter kan erbjudas en fast läkarkontakt. Många människor i Torvalla har komplexa problem det är just dessa som behöver kontinuitet i vården. De söker vård i större utsträckning än jämnåriga och behöver mer tid för enskilda besök och tar hela teamets resurser i anspråk.

Vår hälsocentral har ett välutvecklat teamsamarbete och har fått landstingets folkhälsopris för vår gruppverksamhet med patienter med komplex hälsoproblematik.

Vi befarar att detta kommer att raseras. Personalen söker sig till andra enheter då arbetssituationen känns otrygg och nedläggning blir ett hot.

Patienternas behov av en kvalificerad primärvård finns ju kvar och de får söka sig till andra hälsocentraler längre bort, till akuten? Många i Torvallaborna behöver vård på nära håll och har varken kraft eller pengar att ta sig till andra hälsocentraler eller söka privata alternativ. De behöver tid av oss som känner dem och som har valt att arbeta i ett område med mycket utsatthet.

För en fungerande primärvård behövs kontinuitet mellan patient och vårdgivare och bra teamarbete.

Relationer tar tid att bygga och betalar sig i längden. Att lägga ner Torvalla hälsocentral vore ett resursslöseri. Att döpa om till filial är en början på den vägen.

Vi är fast beslutna att fortsätta förbättra vården för våra patienter men behöver därför både landstingsledningens och politikernas stöd.

Personalen på Torvalla hälsocentral

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons