Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart att vi ska ha rovdjur

Angående SSR Anders Bloms budskap på vargsymposiet i Vålådalen: ”Det finns nog ingen annan plats i världen där man låter merparten av en rovdjursstam livnära sig på en näringsidkares tamdjur”.

Annons

 

Snarare är det kanske så att det inte finns någon annan plats i världen där enskilda näringsidkare låter sin egendom springa lös, mer eller mindre utan tillsyn och ändå räknar med att allt ska vara kvar när den ska hämtas in igen. Om jag till exempel lämnade en skock av mina får på någon savann i Afrika och kom tillbaka nästa dag eller en vecka senare så kan jag inte bli arg på lejonen för att de har ätit upp mina får.

Det är snarare jag som är korkad som har lämnat dem där vind för våg

Självklart ska vi ha rovdjur i Sverige. Lika självklart är dock inte i vilken omfattning det finns plats för renskötsel på det sätt den bedrivs idag.

Jag har inte full koll på hur det fungerar i dagsläget men jag antar att man inte följer efter sina djur och bor bland dem som man gjorde förut, då man förmodligen hade en större chans att upptäcka och förhoppningsvis jaga bort rovdjur som hotade hjorden.

Det moderna sättet kanske är eller i alla fall borde vara ett mer kostnadseffektivt sätt att bedriva renskötsel på.

Frågan är dock om det är mer naturnära och om jag inte mins fel så har jag hört både en och två renskötare beskriva sitt arbete som att leva med naturen. Det tycker jag i alla fall inte jag att det verkar som att man gör med dagens sätt att jobba.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons