Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se Mankells dragningskraft

/
  • Henning Mankell skulle kunna locka turister till Härjedalen om hans år i landskapet marknadsfördes rätt.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Annons

Stiftelsen Överberg förvaltar ett hus i Sveg som Dramatikerförbundet och Författarförbundet fått av Henning Mankell. Överberg påverkar samhället positivt på flera vis. Varje år besöker många turister kulturcentrum Mankell. Våra stipendiater bidrar med uppskattade författarkvällar. Efter vistelsen sprider de kunskapen om Sveg vidare i många kretsar.

I debatten kring förslaget att göra Folkets hus i Sveg till ett kulturhus målas en dyster bild av kommunens framtida ekonomi. Oron inför framtiden är stor. Det är fullt förståeligt. Sveriges glesbygd står inför stora utmaningar och regeringens glesbygdspolitik lämnar mycket i övrigt att önska. Det gäller givetvis att använda kommunens pengar klokt. Kultur kostar pengar och det gör även idrott, bibliotek och mycket annat. Det gäller att ha mod och kraft att lyfta blicken för att kunna se kulturens möjligheter att förändra en hel bygd. Det finns en stor potential i utvecklingen av Folkets hus och kulturcentrum Mankell. Faktum är att många av de glesbygdskommuner som klarat sig bäst och vänt på negativa trender, så som brist på arbetstillfällen och utflyttning, är de kommuner som vågat satsa på sin egen orts kulturella potential.

Stiftelsen Överbergs styrelse uppmanar invånare och kommunpolitiker i Sveg att tänka ett varv till i frågan kring Folkets hus. Ställ inte varsel och nedläggningar mot satsningar på kultur. I själva verket kan en kultursatsning bidra till att Sveg blomstrar upp ordentligt.

Gunnar Ardelius, ordförande i Sveriges Författarförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons