Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på energisnålt väglyse

När politiker vill genomföra impopulära åtgärder försöker man gärna hitta miljöargument att gömma sig bakom.

Annons

Beslutet att släcka ned gatubelysningen fick ju tyvärr omgående mycket tragiska konsekvenser. Ett av argumenten, för att motivera besparingen, var förbättrad miljö (minskad energiåtgång).

Om politikerna varit intresserade av miljön, hade man för länge sedan investerat i modern energisnål belysning, precis som vi alla medborgare uppmanas att göra i våra hem. En sådan investering hade också på sikt gett en besparing utan att äventyra trafiksäkerheten. I stället har man lagt investeringen på ett skrytbygge på Stortorget och som uppenbarligen nu är den gökunge kritikerna varnat för och i slutändan tvingar fram riktigt dåliga besparingar.

Investeringar, som görs, skall ju ha ett berättigande i ett långsiktigt perspektiv. Så var det när man för länge sedan beslöt att vi skall ha en god belysning i vår stad.

Vi bygger numera rondeller för flera miljoner varje år för att förbättra trafiksäkerheten och lämna kommunens bidrag till den så kallade Noll-visionen, som är beslutad på riksplanet.

Detta bör dock inte ske på bekostnad av tidigare genomtänkta trafiksäkerhetshöjande investeringar i gatubelysning.

Motormännen har tidigare tillfrågats om vår inställning till att kommunen planerade nedsläckning. Vår inställning är att all gatubelysning höjer trafiksäkerheten. Har man en gång kostat på den dyra delen genom att investera i detta måste man fullfölja med den betydligt billigare delen att hålla lamporna tända.

Vi kräver att kommunen gör en investeringsplan för övergång till energisnål belysning och ser till att den gatubelysning som finns, hålls tänd under den mörka delen av dygnet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons