Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen om provborrningarna

/
  • Hittar ett bolag uran kan ingen ta ifrån dem ensamrätten att bryta det, skriver Kick Leijnse.FOTO: Henrik flygare

Namnet som används på de tillstånd som har givits till de företag som provborrar efter uran i vårt län är missvisande.

Annons

Det är en inmutning. Bolaget som gör inmutningen får ensamrätt till exploatering av de mineraler som finns i området.

Det öppnar då även en möjlighet till att inventera, det vill säga provborra, förekomsten av brytningsvärda mineraler.

Dessa fyndigheter tillhör inte markägaren utan den svenska staten. Vad beträffar uranet har bestämmanderätten genom Euratomfördraget överlämnats till EU. För exploatering av de fyndigheter som görs krävs dock ytterligare ett tillstånd från ägaren till mineraltillgångarna. Alltså för uranet från EU och för andra fyndigheter från den svenska staten. I detta skede menar våra politiker att det i Sverige gällande planmonopolet ger kommunerna möjlighet att stoppa brytningen även när det är EU som kan ge tillståndet.

Bolagen som provborrar gör en annan bedömning än politikerna från länet angående möjligheterna att få exploateringstillstånd.

Jag är rädd för att bolagens bedömningar är mera realistiska än politikernas. Dessa bolag är vana att göra riskbedömningar och investerar inte när riskerna för ett misslyckande, det vill säga att inte få bryta, är för stora.

Den svenska regeringen har dessutom avstått från sin moraliska rätt att förespråka ett stopp för uranbrytningen genom att öppna för byggandet av nya kärnkraftverk.

Utöver detta är ett kommunalt veto mot provborrningarna efter uran verkningslöst. Provborrar ett bolag efter andra mineraler men hittar uran, kan ingen ta ifrån dem ensamrätten att få bryta uranet.

Det enda som är vettigt är att miljökonsekvenserna vid en eventuell brytning redan vägs in när inmutningen tilldelas och inte som nu bara de konsekvenser som själva provborrningarna medför.

J Det enda som är vettigt är att miljökonsekvenserna vid en eventuell brytning redan vägs in när inmutningen tilldelas och inte som nu bara de konsekvenser som själva provborrningarna medför.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons