Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandal gråter falska tårar om besparingar

Annons

I en artikel i onsdagens LT beklagar sig Barn- och utbildningsnämnden ordförande Björn Sandal (S), över att han ”tvingas” spara bland annat cirka 35 lärartjänster och att detta främst drabbar de mindre barnen. Han säger citat ”Det är inget roligt att göra besparingar på barn och unga, men vi måste göra det för att någon har spelat bort pengar på aktiehandel och fastighetsmarknad runtom i världen. Samtidigt tillför inte regeringen några pengar till kommunen i någon större omfattningar.”

Detta är osanning. Alliansregeringen har dels ökat de ordinare anslagen till kommunerna och gett ett extra bidrag just på grund av finanskrisen för att kommunerna ska ”slippa spara inom välfärdens kärna” det vill säga skola, förskola och äldreomsorg. Det var regeringens vilja med det bidrag som för Östersunds del är 44 miljoner kronor.

När kommunfullmäktige i september behandlade kommunens budget för 2010 yrkade alliansen bland annat på att extra medel skulle tillföras Björn Sandahls nämnd. Vi ville anställa flera skolsköterskor, satsa två miljoner kronor extra på fritidsgårdarna för att bland annat slippa stänga några av dem. Vi ville också satsa mera pengar så att fler ungdomar kan få sommarjobb 2010. Dessutom har allianspartierna i nämnden fört fram andra besparingsförslag än de Sandahl klubbat igenom. Förslag som innebar mindre besparingar på lärarpersonal men mera besparingar på administration och ledningspersonal. Alla dessa förslag har Björn Sandahl (S) tillsammans med sina vänner i MP och V röstat nej till. Så att beklaga sig och skylla uppsägningarna på regeringen är att smita från sitt ansvar.

Pär Jönsson (M), Jananders Mattsson (M), Saila Quicklund (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons