Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samebyar trotsar lagen

Annons

Bemötande av skrivelse om renbete i Härjedalen i LT den 24 juli. Fem samebyar, som inte godkände avtalsförhandlingarna, vilket markägarförhandlarna gjorde, har gått ut i media och till staten och kungjort att man inte respekterar den sedan 5 år lagakraftvunna domen om renbete i Härjedalen. Först, vad har två jämtländska och en dalasameby i Härjedalen att göra med tanke på domen?

Samebyarna ser domen som felaktig ochanser bland annat att den inte kan anses ha bevisverkan på de privata marker som inte omfattas av domen. Sammanfattningen av deras skrivelse är att de tänker köra på som vanligt med renskötsel utanför renbetesfjällen och tränga in på alla privata och allmänna marker och vägar, oavsett om ägaren varit med i domen eller ej.

Det finns ingen logik eller ödmjukhet i samebyarnas uppfattning. Europadomstolen hade inget att erinra mot domen. Den är mycket tydlig och statens myndigheter godkänner den. Det finns ingen renskötselrätt av hävd utanför renbetesfjällen och förhållandena är som grund de samma i Jämtland.

Det som är bra med samebyarnas skrivelse är att de blivit tvungna att visa korten, att de kommer att fortsätta göra sig skyldiga till domstols- och lagtrots.

Nu är det upp till ett demokratiskt rättssamhälle att se till att lagarna följs även i Härjedalen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons