Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sällström farlig för turismen

Annons

Hörde Sverigedemokraten Sven-Olof Sällström uttala sig i Mittnytt om samerna. Han fick frågan om han anser att de är en ursprungsbefolkning. Han svarade inte på detta utan påpekade att i så fall skulle halva Sveriges befolkning vara ursprungsbefolkning.

Eftersom Sällström inte förnekade det så tar jag det som ett erkännande av att samerna faktiskt är ett ursprungsfolk. Argumentet att i så fall skulle halva Sverige vara ursprungsfolk gör mig mycket intresserad. Förklara med statistik vad du menar med det, Sven-Olof Sällström! Du åberopade kvänerna som väl knappast ens kommer upp i en promille. Återstår sedan stora folkgrupper att redovisa.

Frågan är vilken skada Sven-Olof Sällström anser sig ha åsamkats av frågan om samernas ursprung. Jag kan inte se annat än att han för markägarnas talan, en annan ursprungsbefolkning som torde uppgå till några procent av Härjedalens befolkning, en grupp som i de flesta fall genom arv fått privilegiet att vara skogsägare.

Jag har varken haft ont av samer eller markägare eftersom jag tillhör en majoritet av länets befolkning och ser Sven-Olof Sällström som en ropande röst i öknen för en försvinnande liten minoritet av länets befolkning som onekligen redan har sitt på det torra.

Sven-Olof Sällströms största insats genom sina uttalanden är väl att slå undan benen på turismnäringen i Härjedalen. Jag tänker i varje fall inte rekommendera någon att åka dit där det finns sådana extremister som för landskapets talan.

J Vilken skada anser Sven- Olof Sällström sig ha åsamkats av frågan om samernas ursprung. Jag kan inte se annat än att han för markägarnas talan.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons