Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin bäddar för alliansseger

Annons

Som moderat och alliansanhängare kan man inte annat än tacka Mona Sahlin.

Efter diverse turer blev det nu till slut ändå bestämt att ”ta med” vänsterpartiet och kommunisten Lars Ohly med i det röd-gröna laget inför valet 2010.

Med ett samarbete med bara socialdemokrater och miljöpartister skulle hon kunnat ha som alternativ ett samarbete med nåt alliansparti om valvindarna 2010 inte bär dem ända fram till regeringsmakten av egen kraft?

Nu är den dörren definitivt stängd! Mona Sahlin ska nu balansera dels vänsterpartiets extrema politik med mer sansade socialdemokrater och industrifacken.

Den nya röd-gröna kartellen befäster för åtskillig tid framåt en hård blockpolitik och i praktiken ett tvåpartival 2010. Vi kommer att ha den sittande alliansen som samarbetar bra och vunnit stor respekt, inte minst nu under den pågående finanskrisen. Mot dem ställs en ny oprövad röd-grön kartell som har en hel del hemläxa att göra inför 2010. Skillnaderna mellan de tre partierna är i vissa fall mycket stora. EU-frågan är ett exempel. Ett annat är om/hur Sverige ska delta i den internationella fredsstyrkan som skapar lugn i Afghanistan. I energipolitiken och skatterna finns stora skillnader. Vänsterpartiet vill ju chockhöja skatten – även för låginkomsttagare.

En del socialdemokrater kommer nog ha problem med att acceptera att de röstar in en övertygad kommunist som minister vid en valvinst 2010. Det är inte så länge sen socialdemokraterna hade ”hemlig polis” för att jaga kommunister inom fackföreningsrörelsen.

Svårast för socialdemokraterna måste dock insikten vara, att de numera ensamma inte kan vara ett regeringsparti. Den tiden är nu förbi. Vilket kan vara det stora traumat för många socialdemokrater.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons