Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sådan är socialismen

Annons

Frederick Winslow Taylor, var en amerikansk ingenjör, mannen bakom den så kallade taylorismen som uppkom i början på 1900-talet.

Taylor menade att arbetarna inte hade tillräcklig överblick över produktionsprocessen för att kunna se möjligheterna till förbättringar. Det har däremot ledningen som dock för att klara detta behövde observatörer i produktionen, som genom systematiska iakttagelser kartlade arbetsmomenten och dessutom gav instruktioner om hur alla moment kunde göras bättre.

Denna grundsyn, där man fullständigt tar död på all enskild kreativitet, har efter över hundra år igen fått fäste inom svenska myndigheter och förvaltningar. Tänk er ett fotbollslag där varje enskild händelse inte får vara ett ögonblickligt kreativt beslut av en spelare utan måste vara förbestämt av en högre makt? Varför skulle vi i så fall behöva spelare som Zlatan med flera?

Socialistisk grundsyn innebär att du som enskild person inte kan eller vill ta ansvar över ditt egna liv. Kan du inte eller vill du inte, måste någon annan kliva in och bestämma för dig och ditt liv. Likheterna med Taylorism är slående. Varför skall inte du kunna bestämma vilken sjukvård du vill ha? Varför skall inte du kunna bestämma vilket apotek du vill gå till? Varför är det så svårt att låta dina barn gå på den skola som du tycker är bäst? Listan kan bli hur lång som helst.

I mitt Sverige vill och kan alla ta ansvar för sitt liv efter bästa förmåga, välja sjukvård, skola etc. efter tycke och smak. I mitt Sverige är all kreativitet motorn till framgång! Därför är taylorism och socialism något gammalt och passé. Skola och sjukvård är och kommer alltid att förbli offentligt finansierad vare sig den är offentlig eller privat.

Göran Fürstenberg (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons