Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan Junilistan fortsätta

Efter ett framgångsrikt EU-parlamentsval år 2004 så har Junilistan haft två mindre lyckade valresultat bakom sig, riksdagsvalet år 2006 och EU-parlamentsvalet 2009.

Annons

Vid Junimötet, Junilistans årsmöte i oktober i Stockholm, fanns det lite olika meningar inom partiet om hur man ska gå vidare. Ett förslag, som initierats av undertecknad, föreslog att Junilistan ska samverka med andra partier för att kunna nå fyraprocentsspärren. Förslaget stöds av bland andra styrelseledamoten Roland Thor som till Junimöte har lagt en motion där han vill att Junimötet stödjer en gemensam tvärpolitisk samverkan i valet 2010.

Men det finns personer som tycker att partiet ska ”gå i ide” och tillsvidare bara ska delta i EU-val och avstå från att delta i allmänna val.

Frågan om Junilistan ska delta i allmänna val och verka för politisk samverkan kommer att beslutas vid Junimötet. Flera av ombuden är positiva och ser möjligheten att tillsammans med andra partier göra ett lyckat riksdagsval nästa höst.

Att tillsammans med andra i riksdagsvalet 2010 nå fyraprocentsspärren, genom en tvärpolitisk valsamverkan, skulle inte vara omöjligt för småpartierna.

Ett gemensamt agerande skulle till exempel ge mer gemensamma resurser till förfogande. Når partiernas eventuella lista fyraprocentsspärren så tar listan in flera ledamöter i riksdagen (fyra procent  av 349 riksdagsplatser är 14 ledamöter). Om vi inför valet skulle få en vågmästarsituation i valrörelsen så kan en gemensam tvärpolitisk lista vara mycket intressant för väljarna. Inte minst genom att listan då kommer att konkurrera med de nuvarande mindre riksdagspartierna om platserna.

Leif Danielsson,

ombud Junilistan

 


Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons