Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan influensans effekter lindras

Annons

Uppemot hälften av arbetstyrkan kan tvingas att stanna hemma om svininfluensan, H1N1, slår till ordentligt.  Nu måste arbetsgivarna förbereda sig uppmanar myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, enligt nyhetsprogrammet Rapport i lördags.

Det viktigaste att tänka på är att se över sin verksamhet beträffande vad som är särskilt viktigt att hålla igång. Sedan bör man också titta på vad som krävs för att driva verksamheten och vidta åtgärder för att säkerställa att man kan upprätthålla den. Det kan handla om att ta kontakt med bemanningsföretag, att be anställda som nyligen gått i pension att göra inhopp eller att lära upp anställda så de kan sköta även andra än de vanliga arbetsuppgifterna.

Viss verksamhet kan komma att upphöra helt, enligt Eva Hamberg på den relativt nystartade myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Sjukvård, omsorg, polisväsende, sophämtning är verksamheter som verkligen kan behöva extrapersonal. Det som är samhällsviktigt är också livsviktigt!

För att rädda liv bör regeringen snarast ta beslut om ett pandemilönebidrag för att anställa och lära upp personer som kan förstärka bemanningen inom viktiga samhällsfunktioner, tills dess att svininfluensan klingar av.

Men hur bra kan vi egentligen förbereda oss när vi här i Sverige varit så förunderligt förskonade från katastrofer så länge?

Enligt ett gammalt ryskt ordspråk så ska man hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons