Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så går man runt strandskyddet

Vid senaste nämndsammanträdet lyckades politikerna skjuta fem bom av fem möjliga.

Annons

 Där tjänstemännen i fem ärenden sagt nej till både bygglov och strandskyddsdispens tog politikerna fram trollspöet och trollade fram i deras ögon positiva beslut. Det mest kreativa är att de också hittat särskilda skäl som inte ens står i lagboken. Enligt 7 kap. 18 § c miljöbalken krävs särskilda skäl för att då dispens. Nämnden har nu på eget bevåg lagt till några nya särskilda skäl än de sex uppräknade i miljöbalken. Deras motiveringar var; ”7. Det är angeläget att öka befolkningen i den norra delen av kommunen”,

”8. Det är ett angeläget intresse att man får bebygga platsen”,

”9. Endast en fjärdedel av fastigheten ligger inom strandskyddat område”,

”10. Sökanden har med den framdragna vägen bidragit till möjligheterna för allmänheten att nyttja strandområdet”.

Nej, det är hög tid för namnbyte till exploateringsnämnden för någon myndighetsnämnd är det inte.

Naturvårdsverket ligger ett stenkast från rådhuset och nämnden behöver omedelbar utbildning eftersom det inte fattat vad strandskyddets syften är. Det är mycket skrämmande att ingen i nämnden reagerar, inte ens en miljöpartist, men uppenbarligen sitter ingen i dag i nämnden som vare sig bryr sig om miljön eller har juridisk kompetens.

Att Länsstyrelsen i Jämtlands län ska överpröva miljö- och samhällsnämndens illegala beslut är väl lika troligt som att Östersund ska få arrangera vinter-OS. Länsstyrelsen är i sin tur extremt passiv och har fortfarande inte rivit upp ett enda beslut trots att de övertagit Naturvårdsverkets granskande roll sedan 1 juli 2009. Detta känner naturligtvis nämnden till och fortsätter att trolla fram nya paragrafer.

Bedrövligt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons