Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fungerar det på skjutbanan

/

Annons

Särskilt nu när älgjakten närmar sig, är det viktigt att veta vad som gäller när man ska skjuta in sitt gevär på en skjutbana. Vi får ofta frågan om även icke medlemmar och besökande skyttar får använda våra skjutbanor. Hos oss är skjutbanorna öppna för alla, förutsatt att man följer de regler och säkerhetsbestämmelser som gäller för området. Besökande skyttar tar med eget målmaterial.

Grundregeln när man kommer till en skjutbana, är att ta del av de lokala bestämmelser som gäller för banorna. Dessa sitter alltid anslagen på en skjuthall eller motsvarande.

Det absolut viktigaste är att man aldrig sätter upp tavlor/mål någon annanstans än i tavelhållarna vid kulfånget eller i själva kulfånget samt använder semaforen för att visa att skjutning pågår.

Varför får tavlor endast placeras i anslutning till kulfånget?

• Det finns risk att kulan ändrar riktning när den passerar målet eller rikoschettar i marken bakom, så att den inte landar i kulfånget utan drar förbi ut i terrängen.

• Om man inte kontrollerat hela skjutbanan och satt tavlan i anslutning till kulfånget, kan det finnas både människor och djur vid kulfånget som man inte ser och därmed riskerar att träffa.

Varför använda semaforen?

• Den röda sidan med vitt kors är en signal till alla i området att skjutning inte pågår medan den gröna sidan betyder att skjutning pågår/är tillåten.

Varför får man inte skjuta med alla kalibrar på alla skjutbanorna?

På skjutbanetillståndet från Polisen anges vilka kalibrar och vapentyper som är tillåtna på just den skjutbanan. Anledningen är att just den skjutbanan är byggd och dimensionerad för just de vapentyperna och kalibrarna.

Styrelsen i Mörsil SkF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons