Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir ekonomin för äldre bättre

/
  • Socialdemokraten Mona Modin Tjulin räknar upp mänga förbättringar för pensionärer.

Annons

Stora underskott i statsfinanserna har vänts till överskott. Sverige har den högsta sysselsättningen på 25 år. 200 000 fler har ett jobb. Regeringen väljer välfärden före orättvisa skattesänkningar. 

Nu satsar den socialdemokratiskt ledda regeringen på att göra det bättre för pensionärerna. Den orättvisa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska för samtliga vara borta till 2020. 1,5 miljoner personer över 65 år, vilket är 3 av 4 äldre, får sänkt skatt 2018. Det tar bort skatteklyftan helt för pensionärer upp till 17 000 kr i månaden. Skatten sänks även för pensioner upp till ca 35 000 kr per månad.  

För personer mellan 65 och 74 år höjdes tandvårdsbidraget till 300 kr per år den 1 juli 2017. För de över 85 år är sjukvård på hälsocentralen avgiftsfri från den 1 januari 2017. Även besök hos tandläkaren är avgiftsfritt för denna grupp. 

Multisjuka äldre kräver att vården och omsorgen samordnas, inte minst för att allt mer vård utförs utanför sjukhusen och i hemmet. Samordningen av landstingens hälso- och sjukvård och kommunernas äldreomsorg behöver rutiner och arbetssätt för att bli lyckosam, och regeringen lägger 12 miljoner kr per år 2018 till 2020. 

Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall, flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar. För att halvera antalet fallolyckor satsar regeringen 13 miljoner kr 2018 till 2020 på förebyggande arbete.  

Taket i bostadstillägget för pensionärer höjs från 5 000 till 5 600 kronor, vilket är första höjningen på tio år.  

Det är tydligt att den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar på att äldre ska få det bättre, hellre än ny orättvisa jobbskattesänkningar. 

Mona Modin Tjulin (S), Frösön

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons