Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska myndigheter agerar otillräckligt

För ett år sedan sköts människorättsadvokaten Stanislav Markelov till döds på öppen gata i Moskva. Journalisten och granskaren av nynazistiska grupper Anastasia Baburova, som försökte hjälpa den skjutne Markelov, sköts också hon ihjäl.

Annons


Ryska myndigheter fann i november två personer skyldiga till morden. De båda tillhör en rysk högerextrem grupp vars verksamhet går ut på att trakassera och döda sina politiska motståndare.

Tyvärr är morden på Markelov och Baburova inte unika i det moderna Ryssland. På senare år har högerextrema, ofta nynazistiska, grupper tagit sig allt större utrymme, såväl politiskt som med våld.

Mordhot och sabotage mot granskande journalister, människorättsjurister och invandrare ingår numer i den ryska vardagen. Hundratals personer har mördats på grund av sin etniska härkomst eller sin kamp för att skipa rättvisa. Allt färre vågar offentligt protestera mot våldet, av rädsla för att själv råka illa ut.

De ryska myndigheterna – kända för hårda tag i många sammanhang – agerar otillräckligt för att förhindra den nynazistiska terrorismen.

Vi fruktar en utveckling där det politiska våldet i Ryssland urartar och sprids. Även svenska nynazistiska grupper har gång på gång visat sig beredda att använda våld mot oskyldiga. Kampen mot intolerans och grymheter är densamma här som där. På minnesdagen för dubbelmorden den 19 januari vill vi därför uppmana till solidaritet med människorättskämparna i Ryssland.

Vi kräver också att de ansvariga för övergrepp med högerextrema motiv ställs inför rätta.

Distriktsstyrelsen för (VP) Jämtlands län

J Vi fruktar en utveckling där det politiska våldet i Ryssland urartar och sprids.

Distriktsstyrelsen för (VP) Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons