Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusta upp kommunalt nattis

Många föräldrar lämnar sina barn på nattis. Medan barnen borstar tänderna och gör sig klara för natten går föräldrarna till jobbet.

Annons

Många av dessa föräldrar är ensamstående mammor. Nattis är en förutsättning för att de ska kunna arbeta och försörja sig själva och sina barn. Det var länge sedan Sverige var ett land där affärerna stängde klockan sex och man inte kunde gå på bio på söndagar.

I dagens Sverige, där krogar har öppet halva natten och bensinmackar hela, förväntas vi som jobbar vara flexibla och när arbetslivet blir alltmer flexibelt måste också barnomsorgen bli det

För cirka sex år sedan startade Östersunds kommun, på försök, en dygnet-runt förskola. En förskola som tar emot barn under kvällar, nätter och helger.

Förskolan startade i Solbergs förskola, men flyttade till Campus förskola när denna stod färdig för drygt två år sedan.

Personalen utför ett fantastiskt arbete och vid vårt besök såg vi att de verkligen gillar och är stolta över sitt arbete. Även barn och föräldrar berömmer verksamheten.

Det som förvånade oss är att lokaler och utrustning är av provisorisk karaktär.

Nattis är inhyst i en förskoleavdelning som bedriver dagverksamhet och inte har egna utrymmen. Barnen och personalen sover på madrasser på golvet som de släpar fram från barnvagnsförrådet och lägger i ett av lekrummen och som måste tas bort nästa morgon.

Nattis startade som en försöksverksamhet.

Vi vet att verksamheten är nödvändig och behovet är stort. Nu är det hög tid att permanenta verksamheten i ändamålsenliga lokaler, med riktiga sängar, med möblering av hemma-karaktär och med den utrustning som behövs i en dygnet-runt förskola.

Jananders Mattsson (M),

Jannike Hillding (M), Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (C),

Gunvor Sundin (C), Gunnar Dovner (FP)

J Nu är det hög tid att permanenta den nattöppna förskolan i ändamålsenliga lokaler, och med den utrustning som behövs i en dygnet-runt förskola.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons