Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ROT-avdraget kan bli dyrt

Annons

Till skillnad från förra gången vi hade ROT-avdrag skall det nya ROT-avdrag en villaägare/bostadsrättsägare nu får för havda arbetskostnader på ROT-arbeten beskattas. Detta framgår i Skatteverkets tolkning av riksdagsbeslutet från den 11 mars,  i skriften ”Så här fungerar ROT/HUS-avdraget.” Under rubriken ”Påverkar skattereduktionen kapitalvinstberäkningen” sägs att det erhållna ROT-avdraget skall dras ifrån omkostnadsbeloppet vid en försäljning av småhus eller lägenhet.

Min bedömning blir att det i många fall kommer att höja realisationsvinsten och därmed skatten på denna vinst. Detta bör man vara medveten om. Det kan till och med vara mer gynnsamt att satsa på en storstädning eller fönsterputsning och ta HUS-avdraget där istället. Då uppstår inga besvärande skatteeffekter.

Självklart är ROT-avdraget välkommet och kanske också den enda möjligheten för många att hålla efter sitt hus. Skatteeffekten bör dock tas med i kalkylerna. Reavinsten vid försäljning av småhus är 22 procent. På ett ROT-avdrag om 50 000 blir vinsten 11 000 kr. I praktiken och runda siffror kan alltså en femtedel av ROT-avdraget bli reavinst.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons