Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösträtten borde sänkas

I USA anses man vara mogen nog att ta körkort och rösta när man fyllt 16 år medan i Sverige måste vi vänta tills man fyllt 18 år.

Annons

Är ungdomar i USA mognare än ungdomar i Sverige? Varför får inte 16-åringar i Sverige rösta Man borde ha rätt att få rösta för sitt samhälle och framtid.

Jag tror att många vuxna oroar sig, att vi ungdomar inte skulle kunna se allvaret i det. Men jag tror att dom har fel, jag tror att det finns många 16 åringar som vill rösta, och känna att de kan få vara med och känna att dom har gjort någon skillnad. Att kunna få välja det man tror på.

Det finns egentligen inget hållbart argument, som säger att vi inte borde sänka röståldern.

Bara olika påståenden om att vi ungdomar inte vet vad demokrati och politik är, och därmed anses vara för omogna att fatta beslut om vår egen och landets framtid.

Jag tror också att många vuxna tror att vi ungdomar inte skulle kunna välja rätt parti eller det partiet som står för fel saker, till exempel att man tar bort skolmaten eller att det blir högre skatt.

Men i fall partierna skulle rikta sig till oss ungdomar och berätta vad dom skulle göra annorlunda eller bättre om vi röstade på dom, så skulle nog vi ungdomar, lika väl som vuxna, kunna välja det parti vi tror bäst skulle kunna styra vårt land.

Det är ju ändå vår framtid, det är vi som ska börja våra liv, inte en 89 årig gammal senil tant. Jag anser att om man är straffmyndig och inte längre har skolplikt, borde vi anses vuxna nog att få vara med och påverka. Jag tycker inte man ska tvinga någon att rösta, men man borde inte ta chansen från någon som vill och kan rösta. Att rösta borde inte vara ett måste utan en rättighet.

A.A

Jag anser att om man är straffmyndig och inte längre har skolplikt, borde vi anses vuxna nog att få vara med och påverka.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons