Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röstar rött för rättvisan

Junilistan ställer inte upp i riksdagsvalet. Junilistan samlar EU-kritiker från alla partier i EU-valen.

Annons

Men i inrikespolitiska val stöder var och en det parti vars grundläggande ideologi man omfattar. För mig är valet självklart. Jag är socialdemokrat och kommer nu, liksom tidigare, att lägga min röst på det röda laget. Jag är socialdemokrat av det enkla skälet att jag tror att partiets politik ger oss det bästa samhället. De borgerligas fixering vid ”det höga skattetrycket” är en omskrivning för att de inte tror på en stark gemensam sektor, med skola, sjukvård och äldrevård lika för alla. Jag är dock övertygad om att det är bäst att dessa områden förblir huvudsakligen skattefinansierade och att de drivs av kommuner, landsting och stat. Om de privatiseras tror jag att vi beträder en väg som på sikt leder oss till ett förfärande ojämlikt (och mindre civiliserat) samhälle.

Jag gillar inte allt hos den rödgröna koalitionen. Miljöpartiets entusiasm för friskolor, och EU-entusiasmen hos den socialdemokratiska ledningen är mig helt främmande. Och jag delar alls inte de rödgrönas negativa syn på kärnkraften. Kärnkraften är både miljömässigt och ekonomiskt överlägsen andra enerikällor och kommer att behövas många år till. De tre partierna kommer få stora problem med sin avvecklingspolitik på detta område. Kanske kommer det att kosta dem valsegern.

Men valet i höst gäller större saker än kärnkraft och friskolor. Det är ett vägval mellan ett borgerligt eller ett socialdemokratiskt Sverige. Jag vill ha ett mer rättvist och jämlikt samhälle än dagens och det gör det självklart för mig att lägga min röst på Socialdemokraterna. Sahlin har alla utsikter att bli en alldeles utmärkt statsminister.

  Sören Wibe

J De borgerligas fixering vid ”det höga skattetrycket” är en omskrivning för att de inte tror på en stark gemensam sektor, med skola, sjukvård och äldrevård lika för alla.

Sören wibe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons