Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt avslöjar regeringen

Reinfeldts utspel om att uranbrytning innebär en lösning för Norrlands inlands ekonomiska problem klargör, att den politiska enigheten i länet, mot uranbrytning, står sig slätt i större sammanhang.

Annons

Det är aldrig bra att komma med kommentaren vad var det vi sa, men det är tyvärr passande i detta sammanhang.

I somras, då vi i Jämtland hade möjlighet att demonstrera vår inställning i uranbrytningsfrågan inför EU:s miljö- och energiministrar och den svenska regeringen, försvagades våra protester av illusionen att kommunernas planmonopol skulle sätta stopp för brytningsplanerna. Detta har nu genom Reinfeldts uttalanden avslöjats att vara just en illusion.

Genom Euratom-fördraget gäller fortfarande att EU har den slutliga beslutanderätten i frågan om uranbrytningen i länet och det är den svenska regeringen som kan välja hur den kommer att agera i denna fråga.

Reinfeldt har nu angett tonen för den svenska regeringens uppfattning, den kommer att lägga sig inför EU:s krav.

Endast en kraftig tydlig politisk enighet i lokala protester kan ändra detta. I somras ställde sig fyra av länets partier bakom protestaktionerna utan att åstadkomma en folklig mobilisering. Detta måste ändras om våra protester ska leda till något resultat. I somras var det Nätverket för Global Fred och Demokrati som stod som enande organisation för motståndet.

Nu är det dags för en sammanslutning av alla lokala miljöorganisationer att, över partigränserna, samla länsinvånarna i protest mot utförsäljningen av våra naturrikedomar!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons