Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen måste agera mot Israel

Annons

Före nyår inledde Israel en massiv attack mot Gazaremsan. Attacken har krävt minst 290 människoliv medan långt flera har skadats. Enligt israeliska företrädare anfölls endast ”militära mål” men det är framförallt civila som har drabbats. Sjukhus har angripits och universitetet i Gaza har bombats. Israels attack påstås ske som ett svar på de hemgjorda raketer som Hamas skjutit från Gaza.

Vad jag vet är ett militärt angrepp förenligt med folkrätten endast om riskerna för civilbefolkningen kan anses försumbara jämfört med nyttan av våldshandlingen. Detta kan man inte påstå om de senaste dagarnas attacker. Enligt Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen i Haag är attacker som man vet kommer att skada eller döda civila att betrakta som krigsförbrytelser.

Det är knappast kontroversiellt att påstå detta om de senaste dagarnas attacker.

Israels attacker kan inte beskrivas som annat än en massaker och en kollektiv bestraffning. Nu talas det även om att en om möjligt ännu aggressivare markinvasion står för dörren.

Den svenska regeringen måste reagera mot alla länder som begår krigsförbrytelser och tydligt ta ställning mot folkrätten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons