Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att inte införa euro

Annons

Det är ingen tvekan om att alla de som förlorar sitt jobb på grund av den internationella ekonomiska krisen står inför tuffa tider. Men en klok regering och det faktum att svenska folket valde att behålla kronan gör Sverige väl rustat att möta nedgången i ekonomin.

Vi har en regering som sett till att ha marginaler för att kunna möta en vikande ekonomi. Budgeten som presenterades i september innehöll en satsning på 32 miljarder kronor. Det var bland annat för att sänka arbetsgivaravgifterna, vilket är särskilt betydelsefullt när arbetsmarknaden viker. Dessutom satsades på mer pengar i plånboken för vanligt folk i form av sänkta inkomstskatter. Dessutom har regeringen nu presenterat ytterligare satsningar för att få arbetslösa att komma tillbaka i jobb. Dessa innebär underhåll av vägar och järnväg och en möjlighet till ROT-avdrag. Det sista inte minst betydelsefullt för många småföretagare i byggbranschen.

En fördel för Sverige är också att svenskarna sa nej till anslutningen till euron. I oroliga tider söker sig kapitalet till de stora valutorna, som dollar och euro. Det innebär att värdet på dessa valutor drivs upp, med försämrad konkurrenskraft för företag som har sina kostnader i dessa valutor. Att Riksbanken dessutom kan sätta räntan utifrån svenska förhållanden gör att vi nu har en styrränta i Sverige som ligger under den i euroområdet. De, som med hänvisning till krisen, börjar argumentera för en svensk euroanslutning, bör fundera på om det verkligen hade varit bra för svensk ekonomi att gå in i 2009 med högre ränta och ett högre kostnadsläge för exportindustrin.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons