Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragunda tycks inget ha lärt

Jag blir förvånad när jag läser om politikernas glädje i Ragunda över att dom kanske ska få 10 000 för ett vindkraftverk som skall byggas inom kommunen. Och detta i den kommun som innehåller orten Skyttmon.

Annons

När man ville komma över skogarna i Jämtland fanns det bönder i framför allt Skyttmon som tyckte, att om skogen var så värdefull i dag när de kom och bjöd ett i mångas öron högt pris, borde den va mycket mer värdefull i morgon.

Se resultatet för dem som tänkte så. Jag tycker att politiker i Ragunda borde ha läst och lärt av sin historia. Gör som vi i Kall. Ta själva befälet över vindkraften som vi gjorde redan i slutet av förra seklet.

Vi är nu trots många motigheter i färd med att färdigställa den första vindkraftsutbyggnaden i Kall med enbart dom som ”kåll seg och känn seg som Kallbo” som intressenter.

Kall kan tyckas ha lämnat sin tribut till ett hållbart samhälle genom att så mycken vattenkraft utvinns ur våra sjöar och det vattnet har även Ragunda glädje av.

Dock stannar inte många kronor kvar av vattenvinsterna. Vi får lite bygdemedel men eftersom vi gick upp i Åre storkommun på 70-talet har inte ens alla bygdemedel som Kall genererat gått tillbaka till Kallborn.

När kraftbolagen tömmer sjöarna på ett sätt som ingen kunde ana när vattendomarna föll på 40-talet då är det svårt att vara Kallbo och tro sig kunna leva på turism.

Den försiktiga utbyggnaden av vindkraften som pågår i Kall kanske ändå blir tillräcklig för att Kallborna tom kan säga sig vara självförsörjande av vindkraften för den energi som Kallborna gör av med.

I vilket fall som helst så kommer vinsterna att gå tillbaka till bygden i en eller annan form.

Värm deck ta kållvinn

J Kall kan tyckas ha lämnat sin tribut till ett hållbart samhälle genom att så mycken vattenkraft utvinns ur våra sjöar och det vattnet har även Ragunda glädje av.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons