Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rabatter för äldre

LT skriver i en ledare i december 2009 att pensionärer beskattas hårdare än löntagare men nämner inte de merkostnader löntagare har för att få sin inkomst.

Annons

Kostnader som många gånger kan vara högre än de 700 kronor i månaden, som LT påstår att pensionärer har i merbeskattning.

För att göra en rättvis bedömning av inkomst efter skatt, som en pensionär respektive löntagare får, bör även löntagarens kostnader för att få sin inkomst beaktas:

De första 9 000 kronor i resekostnader till och från arbete får löntagaren själv bekosta; kan bli upp till 750 kr/mån och äter löntagaren sin lunch på matställe, blir även det en merkostnad.

Fackföreningen kostar cirka 15O–350 kr/mån (enligt LO).

A-kassan kostar cirka 50–350 kr/mån (enligt LO)

Många löntagare har därtill ett större klädkonto än pensionärer. Deras arbete kräver större variation i klädval vid deras kundkontakter. För pensionärer finns det flera rabatter att ta del av, till exempel på resor, inträdesbiljetter, vaccinering etcetera, men som oftast inte nämns i jämförelsen. Skulle man se mera filosofiskt på sin livsinkomst vore det kanske en lycka, om man kunde vända upp och ner på livet. Tjäna mest när man är ung och i farten, och mindre när man inser att större delen av livet redan har susat förbi.

Gunnar H Forslund (pensionär)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons